inga klick

Det blev ingen klicker idag. Rick har varit alldeles för orolig pga alla smällar.. Fyrverkerier/raketer är itne alls nåt för mig. Visst det är fint, men det väsnas för mycket.

Än så länge har jag lyckats distrahera Rick med en tennisboll när det har smällt. Han har skällt lite mer nu under kvällen, men för tillfället ligger han under storarumsbordet och tar det någorlunda lugnt.
Han är ju spänd hela tiden, men emellanåt glömmer han bort att han är orolig så då somnar han till.

Han är inte rädd (tack och lov), men det är ju jobbigtt för honom i alla fall! Han ser det ju som att vi blir attackerade här i lägenheten! Utomhus bryr han sig inte, eller jo, när dom håller på som mest vid nollslaget gör han ju det, men inte annars.

klickerplanering för dagen

Idag blir det ingen träning utomhus. Jag har en infektion i kroppen och mår skit och har inte så mycket ork. Att träna med hunden när man inte mår bra är en dålig idé. Hunden känner hur man mår och om inte du har nån ork för träningen och tycker den är rolig, då tycker inte din hund heller att det är roligt.

Eftersom mamsen komer hit till tolvslaget och kanske även lillebror så har jag lite att städa. Så städningen blir dagens klickerträning. Rick ska få lära sig att plocka upp saker och slänga dom i en påse jag har hos mig.

Jag ska ta lite foton när vi städar/tränar oxå så jag kan visa upp min sötnos när han jobbar! =D


annan träning med klickern

Jag har berättat att jag och Rick tränar bort hans rädsla/panik för främmande hundar med klickern. Men det är inte bara det vi använder den till. Jag har en lista på andra saker som vi oxå ska träna.

Klickerlistan:
- sopsortera (Rick älskar att hjälpa till hemma)
- söka mynt (lite skoj på promenaden)
- gå lös utan problem
- lite olika tricks

Jag är noga med att sopsortera och Rick sitter alltid och tittar på med stor nyfikenhet, undrar vad han tänker. Så varför inte ge honom lite jobb oxå? Han älskar att ha något att göra!

Söka mynt var bara nåt jag kom på en dag. Jag vill att Rick ska använda huvudet mer på promenaderna och det är inte alltid man är på topphumör och kan aktivera på det sättet man normalt gör. Har jag en brinnande huvudvärk är jag ju inte så rolig att gå med. OM han då har en uppgift på prmenaden, att söka mynt, så har han nåt att göra i alla fall.

Jag hoppas han kan gå lös utan problem, han har väldigt, väldigt stark jaktinstinkt, men med rätt träning tror jag att vi kan lyckas!

Olika tricks, ja vem tycker inte det är roligt?

Hur vi ska gå till väga vet jag inte just nu, så långt har jag inte tänkt, utan det löser jag när vi börjar med det.

dagens klick =(

I middags ställde jag mig och delade upp hundgodis i lagom små bitar, la dom i en liten burk med lock och stoppade klickern i jackan.
Jag var riktigt, riktigt peppad och taggad för att träna med Rick. Det kändes så bra och jag riktigt längtade tills första klicket!

I stället för att stå på ett ställe och vänta på att det skulle dyka upp hundar så gick vi runt. Vi letade ett tag efter främmande hundar men hittade istället 3st som han redan känner. Dom är han ju inte rädd för så ingen klickerträning där inte..

På vägen hem såg jag en jättesöt hund, M, utan för min port. Rick och M skäller alltid på varandra, har dom gjort sen dag ett av nån anledning (revirtänkade tror jag).
Jag blev överlycklig, äntligen skulle vi få sätta igång! Upp med klickern fort som bara den, fyll ena handen med godis, sen skuttar man glatt bort till porten.

Ja vad händer? Dom gick innan vi han fram!
Jag var så besviken så det var inte klokt.. Så mycket som jag såg fram emot träningen, så roligt det skulle bli..

Innan vi gick in stod jag och pratade med 2 kvinnor som båda älskar Rick. Under tiden vi stod där fick Rick träna på att sitta snällt och lugnt vilket är bra för honom. Han gjorde jättebra ifrån sig! Han satt hur snällt som helst och tittade runt på allt som hände.


Nu hoppas jag på imorron istället, för träna, det ska vi!! Jag letar runt i hela Malmö om det så behövs ;)

detta är klicker

Detta är en klicker. Det är en liten plåtsak i ett "skal" av plast. Du trycker på metallbiten och ett klick hörs.
Klicker är ett tillfälligt hjälpmedel för att nå ett mål, t.ex. att få din hund att lära sig ett nytt trick, eller för att lära sig slappna av.

En klicker hälper till att förklara för hunden att 'nu är övningen slut och du ska få en belöning'. Ett klick följs nämligen alltid av godis! Vilket godis du använder beror helt på hunden, vad tycker den om? Vad jobbar den för?

För att använda dig av klicker behöver du först "klicka in" din hund. Med detta menas att hunden måste lära sig att ett klick betyder godis. Detta går väldigt snabbt och lätt att lära. (I slutet av texten länkar jag till några klickersidor.)

Vissa säger att man ska vara helt tyst när man använder sig av klicker. Jag själv håller inte med om detta, det gör inte heller vår klickertränare. Så efter jag har klickat och gett godis utbrister jag alltid ett glädjefyllt 'bra'.
När jag började göra det visade Rick mer glädje inför träningen och han har mer kämparglöd, han ska klara det jag vill han ska klara!

Det är viktigt att ge godis efter varje klick, annars får det inte någon mening hos hunden. Ju bättre hunden förstår övningen. desto mer kräver du av hunden innan du klickar.
När hudnen väl förstår och kan hela övningen utan problem slutar du inte med klickern, inte än. Beteendet måste sitta först. Man kan sen sluta med klickern och bara ge godiset och ett 'bra, för att sedan gå vidare till bara ett 'bra' och sedan inget alls för att beteendet sitter i ryggmärgen (som vi människor säger).

Klickern hjälper dig att nå målet, vad det än är. När det är nått och hunden är helt klar över vad som förväntas och den klarar det behöver du inte klickern längre.

Vill du veta mer kan du klicka på en länk och lläsa, vill du gå en kurs är det bara att söka hos SBK eller en privatlärare. Du får gärna skriva och fråga oxå om du vill

http://www.klicker.se/
http://hundgora.hundpsykolog.se/klicker.htm
http://www.agria.se/agria/index.nsf/LinkFrameSet?ReadForm&url=http://www.agria.se/agria/text.nsf/id/4821

klickerträning för en hundrädd hund

Imorron ska jag börja med klickerträning för att få bort Ricks rädsla för andra hundar. Rick är van klickerhund så det kommer gå jättebra.
När vi har tränat tidigare med hundar i närheten har jag varit utan klicker fast med godis. Det har fungerat jättebra att muta honom med godiset när hunden kommer nära. Med klicker går allt ännu bättre, han lär sig snabbare och jag får ett positivt redskap att använda mig av tills beteendet sitter.

Jag har inte riktigt bestämt mig för var vi ska träna, men det får inte vara för många hundar till en början men det får inte heller vara näst intill tomt. Nåt dyker nog upp i huvudet!

Så här gör vi:
Jag väljer ut ett ställe att vara på. Jag är uppmärksam på ALLT så jag vet före Rick om det kommer en hund. Känner han bara lukten av hunden bryr han sig inte, men ser han hunden kan han få ren panik!
Jag står redo med klicker i ena handen och godis i andra (Ricks koppel i ett bälte). 
När Rick ser hunden sätter jag honom ner direkt sen är det klicka, ge godis, klicka, ge godis, klicka ge godis o.s.v. tills den främmande hunden är borta.
Direkt efter det får Rick leka med en tennisboll ett tag som extra belöning.

Tillsammans gör allt detta att Rick till slut kommer koppla främmande hundar till nåt roligt och positivt istället för nåt farligt och skrämmande!

Ricks klickerblogg

Jag har bestämt att Rick ska få en egen blogg för sin klickerträning. Det är så mycket man kan skriva om det och berätta så det passar bra med en egen sida =)

Nu ska jag skriva klart planeringen för all hans träning, sen ska jag lägga upp mer här.

RSS 2.0